Tilaajien yhteistyö muuttaa toimialaa

Suomen johtavien julkisten tilaajien ryhmäkehityshanke IPT2 päättyi viime viikolla järjestettyyn loppuseminaariin. Vuosina 2017-2019 toteutetun hankkeen tavoitteena oli nostaa suomalainen projektiosaaminen Euroopan kärkeen ja kehittää muun muassa projektisysteemiä ja hankkeiden toimintakulttuuria alan tuottavuuden parantamiseksi. ”Hanke on osoittanut tilaajien yhteistoiminnan voiman. Toimialan kulttuuri muuttuu liian hitaasti projekti kerrallaan, mutta kun johtavat tilaajat tekevät asioita yhdessä, tilaajien tavoitteet pakottavat toimialaa muuttumaan. Muutos on johtanut aidosti yhteistyötä ja riskien ja hyötyjen jakamista vahvistaviin toimintamalleihin ja integroitujen projektitoimitusten suosion kasvuun”, summaa Vison Oy:n Jani Saarinen.

IPT2-hankkeen toisena puheenjohtajana toiminut Tampereen kaupungin Mikko Nurminen toi tilaisuuden avauspuheenvuorossa esille kasvun, joka on tapahtunut viime vuosien aikana: markkinoita haastetaan ja se näkyy mm. uusina toimijoina. Julkishallinnon tilaajat odottavat nyt myös palveluntuottajilta parempaa tuottavuutta.

IPT2-hankkeen keskeiset tulokset  on koottu loppuseminaarin yhteydessä julkaistuun pelikirjaan. Rakennusalan kehitys on kuitenkin tällä hetkellä niin nopeaa, ettei opas ole missään nimessä valmis tai täydellinen. Sen sijaan pelikirja kiteyttää hankkeen keskeisiin aiheisiin liittyvän tämän hetkisen ymmärryksen, kertoo integroituihin projektitoimituksiin liittyvistä haasteista ja tarjoaa vinkkejä onnistuneen IPT-hankkeen läpivientiin.

Alkuvuodesta 2020 starttaavassa IPT3-hankkeessa kehittäminen jatkuu. Hankkeen tulevina teemoina ovat uusien strategioiden ja liiketoimintamallien, projektisysteemien kehittämisen, arvon tuoton, hukan vähentämisen ja LEAN-tuotannon lisäksi datan hyödyntäminen ja rakentamisen hiilijalanjälki.

Lisätiedot:

Jyrki Laurikainen, RAKLI p. 040 844 2573
Mikko Somersalmi, RAKLI p. 040 720 7645
Jani Saarinen, Vison p. 0400 625 670

https://www.ipt-hanke.fi/