Puhutaan integraatiosta!

Rakennusalan integraatio on noussut keskeiseksi kehittämisteemaksi alan toimijoiden keskuudessa. Aikaisesta integraatiosta puhutaan allianssien lisäksi myös muissa hankemuodoissa. Samoin alihankkijoiden integroinnista ja sen merkityksestä puhutaan nyt paljon. Haasteita kuitenkin riittää ja kaikkien osapuolten näkemyksiä tarvitaan. Maaliskuussa YIT:llä järjestettävässä RAIN2-teematyöpajassa integraatiota pohditaan niin projektisysteemin suunnittelun kuin alaurakoitsijoiden näkökulmista.

”Tuottavuuden merkittävä parantaminen vaatii muutosta koko alalla, eikä sitä voi tehdä kukaan yksin, vaan tarvitaan aktiivista yhteistyötä ja vaikuttamista eri toimijoiden kesken. Erityisesti kiinnitämme nyt huomiota aliurakoitsijoiden kytkemiseen rakennushankkeeseen. Hiotuinkaan aikataulu tai toimintatapa ei tuota tulosta, jos kaikki osapuolet eivät pelaa samaan maaliin”, YIT:n kehityspäällikkö Salla Willberg Toimitilat-segmentistä kertoo.  Hän toimii tällä hetkellä myös RAIN2-hankkeen puheenjohtajana.

RAIN2-hankkeessa keskitytään integrointia tukeviin toimintamalleihin

RAIN2-hanke on rakennusalan yritysvetoinen tutkimus- ja kehityshanke, joka tutkii, kehittää ja soveltaa lean-mallin mukaisia periaatteita ja etsii parhaita käytäntöjä jäsenyritystensä käyttöön. ”RAIN2 keskittyy rakentamishankkeissa integrointia tukevien toimintamallien jalkauttamiseen ja niiden kehittämiseen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pyrimme löytämään mahdollisimman leanin menettelyn ja siihen sopivat työkalut”, YIT:n pohjarakentamisen johtaja Hannu Ratamäki kuvailee. Leanin idea on vähentää hukkaa ja keskittyä tekemään sitä, mistä on asiakkaalle hyötyä. Esimerkiksi odottelut ja materiaalien välivarastoinnit voivat aiheuttaa hukkaa rakentamisen aikana. ”Meillä on jo hyviä kokemuksia lean-mallin ja tahtiaikataulun käytöstä. Muun muassa Panuntie 11:n remonttiaika lyheni kolmanneksella. Tahtituotanto leviää nyt vahvasti kaikkiin segmentteihimme.” Ratamäki kertoo.

Seuraava RAIN2-työpaja järjestetään 12.3.2020 YIT:n pääkonttorilla Käpylässä. Työpajapäivä alkaa Lean Coffee -aamukahvitilaisuudella klo 8.00-9.30, joka on avoin kaikille LCI Finland ry:n jäsenille. Aamukahvitilaisuuteen voi ilmoittautua osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/D79DDE1FD923B409 .