Työ sujuu, kun kaikki asiat loksahtelevat paikalleen. Silloin homma virtaa, eikä tarvitse muuta kuin lauleskella. Ihannemaailmassa tämä pitänee paikkansa, mutta totuus on toinen. 

Tosielämässä ongelmien ratkaisu on oleellinen osa työnteon arkea. Vaikka sen tärkeys tunnistetaan, ongelmanratkaisusta puhuminen ja siitä ”jaarittelu” koetaan yleisesti turhaksi, muun arkikiireen päälle kasaantuvaksi ajanhukaksi. Usein, kun ongelmiin lähdetään hakemaan ratkaisua, tulipalo on jo lähellä tuvan nurkkaa. Pitää siis toimia nopeasti. 

Työn virtaus vaatii monien osapuolten sitoutumista yhteiseen suunnitelmaan projektin läpiviennistä. Suunnitelman keskiössä on pitkä lista yksittäisiä asioita, joiden pitää tapahtua ajallaan ja oikeassa paikassa. Näitä asioita kutsutaan edellytyksiksi ja niitä ovat mm. materiaalit, resurssit, tekninen suunnitelma ja luvat. Työ ei voi virrata, jos edellytyksiä ei ole tai niiden toteutuminen viivästyy.  

Edellytys muuttuu siinä silmänräpäyksessä esteeksi, kun se ei ole saatavilla sovittuna aikana. Kun tuotantojunamme paahtaa pitkin raidetta tuhatta ja sataa, puuttuva edellytys muuttaa edessä siintävät kiskot suoraksi kallioleikkaukseksi. Tulee törmäys, jos veturinkuljettaja ei tee kiireesti jotain. Näissä tilanteissa päädymme poistamaan esteitä ja ratkaisemaan ongelmia vapaapudotuksessa olevan suoritemassan edeltä.   

Mistä nämä esteet, kapulat työmaamme rattaisiin, oikein tulevat? Miksi joku työntää niitä pinnojemme väliin? Yksi helppo vastaus on se, että ne vain kuuluvat tähän bisnekseen. Uniikeissa projekteissa vastaan tulee paljon uniikkeja tilanteita, joita ei pystytä ennakoimaan ja jokainen päivä tuo tullessaan uutta.  

Miksi emme tiedä, mitä tuleman pitää, vaikka olemme alan ammattilaisia? Olemme hyviä suunnittelemaan, mutta aika surkeita toteuttamaan suunnitelmiamme. Jos projektin alussa tehtyä suunnitelmaa ei integroida prosessiin riittävän vahvasti niin, että yhteinen ymmärrys työn toteuttamisesta muodostuu kaikille osapuolille, suunnitelman toteuttaminen voi jäädä hähmäiseksi. Se saattaa kokonaan unohtua siinä vaiheessa, kun pitäisi tehdä nopeita pelastusliikkeitä junan pitämiseksi raiteillaan.   

Miksi isolla rahalla ja vaivalla laadittu suunnitelma hylätään jo matkan alkumetreillä kuin vanha kirja sen sijaan, että sitä hoidettaisiin, ylläpidettäisiin, tutkittaisiin, päivitettäisiin ja yhdessä muiden matkassa olevien kanssa? Oikein hyödynnettynä hyvin laadittu suunnitelma auttaa meitä näkemään ennakkoon reitin varrella olevat haasteenpaikat ja erityistarpeet. Näiden tekijöiden huomioiminen luo edellytykset sille, että junan kulku voisi olla koko vaihtelevan matkan sujuvaa ja tasaista, jopa nautittavaa.

Hannu Ratamäki
Partner, Vison
LCI Finlandin toiminnanjohtaja

Edellytysten ja esteiden roolia rakennushankkeiden työn virtauksessa pohditaan lisää osana lean-johtamisen sessiota alkukesän Lean-rakentamisen päivillä 2023.

Tapahtuma järjestetään Helsingissä 6.-7.6.2023 ja sen kotisivuille pääsee tästä. Ohjelmarunko päivittyy pitkin kevättä, nykyiset kiinnitykset näkee täältä. Luvassa monia inspiroivia keynote-puheenvuoroja ja sessioita!