Kiinteistöjen rakentamiseen, peruskorjaamiseen ja ylläpitoon kuluvat materiaalit ja energia muodostavat noin kolmasosan kaikista Suomen hiilipäästöistä. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Tavoitteeseen pääseminen määräajassa vaatii rakennusalalta energiankäytön päästöjen vähentämistä 90 prosentilla sekä rakennusmateriaalien, työmaiden ja kuljetusten päästöjen vähentämistä puoleen nykyisestä. Vihreä siirtymä tulee siis olemaan liiketoiminnan perusedellytys myös rakennusalalla.
Energiankäytön päästöihin vaikuttavat sähkön- ja lämmöntuotannon päästökehitys. Vaikka energiankäyttö on oleellinen osa ilmastokeskustelua, rakennusaineiden osuutta ei voi sivuuttaa. Kun tarkastelee tarkemmin yksittäisen rakennettavan kohteen päästöjä, noin puolet niistä syntyvät rakennusmateriaalien valmistusketjuista. Talonrakennushankkeiden elinkaarinäkökulmasta seuraavaksi pitäisi kiinnittää huomiota tuotantoketjujen, kiertotalouden ja käytettävien kemikaalien päästöjen hillintään.
Mitä voimme konkreettisesti tehdä vastuullisuuden ja hiilineutraalin rakentamisen edistämiseksi? Alalla tarvitaan kokonaisoptimoituja ratkaisuja ja osaamistason nostamista, jotta muutosta voidaan edistää aktiivisesti. Nyt vastuullisuusteemat ovat jääneet erityisasiantuntijoiden harteille, eikä muutoksesta ole syntynyt yhteistä tavoitetilaa. Hankkeilla prosessin voi aloittaa esimerkiksi selkeyttämällä vastuullisuuden peruskäsitteistöä ja tuomalla sen osaksi keskustelukulttuuria, jotta tiedetään mistä puhutaan ja mitä ollaan tekemässä.
Vastuullisuusosaaminen tulee tällä hetkellä hankkeille pääsääntöisesti ainoastaan vihreän siirtymän asiantuntijoiden kautta, mikä hankaloittaa sen integroimista työarkeen. Perusosaamisen valmentamisen täytyisi tulla osaksi kaikkien rakennushankkeen asiantuntijoiden osaamista hankkeilla niin, että vastuullisuuteen ja vihreään siirtymään liittyvät asiasisällöt ovat tuttuja niin tilaajille, suunnittelijoille kuin toteuttajillekin. Konkreettisimmillaan osaaminen näkyy arjessa vastuullisuusarvoja toteuttavina tekoina, kuten päästöjä vähentävien ratkaisujen kehittämisenä tai ympäristönäkökulmien huomioimisena materiaalivalintoja tehdessä.
RAIN3-hankkeessa vihreää siirtymää käsitellään leanin näkökulmasta hakien ratkaisuja lean-filosofian perusperiaatteista. Hankkeen työpajoissa on yhteisesti todettu, että lean-rakentamisen peruspilarit, kuten jatkuva parantaminen ja hukan minimointi, toimivat vihreän siirtymän tukirunkona.
RAIN3-hanke on siihen kuuluvien rakennusalan toimijoiden rahoittama tutkimus- ja kehityshanke, joka toteutetaan vuosina 2022–2025. Hankkeen tavoitteena on jatkaa ja tehostaa rakennusalan muutosliikettä sekä tukea KIRA-alan tavoitteita. Hankkeen neljäs työpaja järjestettiin 30.11.2022 teemalla vihreä siirtymä. Työpajan aineistot löytyvät täältä.