Rakennusalalla puhutaan paljon virtauksesta, joka näkyy konkreettisimmin tahtituotannon soveltamisena. Tahtituotanto on hyvä esimerkki muutoksesta, jossa keskitytään resurssitehokkuuden sijaan virtaustehokkuuden luomiseen. 

Virtaustehokkuudella pyritään resurssien, kuten materiaalien tai ihmisten, oikea-aikaiseen liikkeeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että materiaalien haalaus tai tietyn työtehtävän tekeminen ajoitetaan tuotannon kannalta oikeaan ajankohtaan. Tällä tavalla pyritään minimoimaan hukan määrää, jota voi aiheuttaa esimerkiksi työskentelyn tiellä olevat materiaalit, jotka on haalattu liian aikaisin mestalle – tai päinvastoin liian myöhään haalattavat materiaalit, jotka aiheuttavat viivettä tuotannolle. Resurssitehokkuudessa puolestaan työvaiheita tarkastellaan itsenäisinä osina, jolloin helposti optimoidaan esimerkiksi yksittäisen työvaiheen läpimenoaikaa ja kustannuksia.

Virtaus tuo vakautta prosessiin, sillä se luo mm. ennustettavamman etenemisen sekä nopeuttaa prosessin läpimenoaikaa. Esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyillä alueilla nämä tekijät vähentävät häiriöiden määrää merkittävästi, joka näkyy lyhyempänä työmaa-aikana. Onnistuminen on yhteistyön tulos ja se vaatii eri tekijöiden näkökulmien yhteensovitusta ja kompromisseja.

Keskeinen oppi on ymmärtää missä virtauksessa on kyse, jotta osapuolet osaavat edesauttaa sen onnistumista. Kokemusten mukaan se vaatii yhteistyötä ja uudenlaista ajattelua niin suunnitteluun kuin työmaalle. Pohjimmiltaan kyse on kulttuurinmuutoksesta, sillä prosesseja sovitetaan aiempaa enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa yhteen ja dialogia on käytävä aivan eri tavalla kuin alalla on totuttu.

Logistiikka on keskeisessä roolissa tuotannon virtauksessa

Fira on kehittänyt logistiikkaa ja toimitusketjujen toimintaa tukemaan virtausta erityisesti asuntotuotannossa. Tavoitteena on ollut luoda malli, jossa materiaalit ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Oppina soveltamisesta on, ettei logistiikkaa voi hallita ilman tietovirtojen hallintaa. Toimivat järjestelmät ovat edellytys toimivalle logistiikkamallille. Kun prosessiin integroidaan eri toimittajia ja kumppaneita, tulee myös eri toimijoiden järjestelmärajapintoihin rakentaa ratkaisut.


RAIN3-ryhmähanke (2022–2025) on Lean Construction Finland ry:n alainen tutkimus- ja kehityshanke. Virtaus-työpajan aineistot löytyvät RAIN3-hankkeen työpaja-aineistoista.